Novemberi tennivalók a madárbarát kertben


Sziasztok!
Ahogy ígértem minden hónapban jelentkezem a madárbarátkert tennivalóival. Az előzményeket itt olvashatjátok. :)
Mint már említettem, a madarak itatását egész évben végezhetjük, hiszen ezzel nagyon sokat segítünk a madaraknak. Novemberben már arra is figyelnünk kell, hogy ha éjjel nagyon hideg van, befagy az itató. Ellenőrizzük és cseréljük rendszeresen a vizet.
Ebben a hónapban (a hideg beálltával, inkább a hónap vége felé) kezdődik meg a téli madáretetés időszaka. Nagyon fontos hogy csak akkor kezdjük etetni a madarakat, ha biztosak vagyunk benne hogy február végéig etetni tudjuk őket, mert a hozzánk vendégségbejáró madarak megszokják hogy mindig van élelem az etetőbe, és ha hirtelen abbahagyjuk az etetést, éhen halhatnak!!! A madarak etetését legalább két módon javaslom (egyszerre). Az egyik a függő madáretető magvakkal (leginkább napraforgó mag), a másik mód pedig a madárkalács, vagy más néven cinkegolyó kihelyezése. A cinkegolyóra akkor fognak rájárni, amikor picit enyhül az idő, és ilyenkor növelik a zsírtartalékukat. Amikor hidegre fordul az idő, akkor pedig a kevesebb energiát használó evési módot választják; azaz a magvak fogyasztását az etetőből. Ezeken kívül választhatunk még a következő etetési formákból:
Levesben főtt csontok kilógatása, amiről a húsmaradványokat pár nap alatt lecsipegetik a madarak.
Szögre szúrt alma.
Földre/hóra szórt magvak. Bizonyos madárfajták a talajon keresik a táplálékot, és ezeket akár a hó alól is kitúrják (pl feketerigó). Az ilyen madarak nem járnak a függő etetőre, maximum alá ha egy másik madár le/kiszórja belőle az élelmet.
Etetőasztal, vagy tálca. Peremmel rendelkező akár alacsony, akár magasabb dúcszerű építmény amin szétterítjük a magokat. Ha az alja sűrű dróthálóból van, akkor a víz sem áll meg benne. Ha sima műanyagtálcából készítjük, javaslom a tálca aljának egy-két helyen való átfúrását, hogy kifolyhasson a víz belőle.
Kilógatott szalonna darab.
A fákon bokrokon hagyott gyümölcsök/bogyók. (alma, csipkebogyó stb.)
Fontos még ha madarakat etetünk, vegyük figyelembe a kihelyezéskor az esetleges ragadozó támadásokat (pl macska), és próbáljunk védekezni, vagy úgy kihelyezni az etetőt hogy ne lehessen elérni. A legtöbb helyen azt javasolják hogy rakjunk csengőt a macska nyakkörvére, de ahol a macska egeret is fog (mint a tanyákon általában) ott ez nem kivitelezhető. Ezekben az esetekben más módon kell védekezni, pl. ha oszlopon áll az etető akkor legyen elég magas, vagy a ragadózó által megközelíthető irányból védje sűrű tüskés gally stb.
Ebben a hónapban kezdhetjük meg a madárodúk kitakarítását, és a régi fészkek leszedését, és elégetését. (A fészekanyagokban tetvek paraziták tanyázhatnak, így azokat el kell égetni) Továbbá az új odúk kihelyezése. Ezt azért hasznos már ilyenkor megtenni, mert vannak madarak akik téli szállásként használnak odút a nagy hidegekben, és azért is mert ha hamar felfedezi az odút az olyan madár aki tavasszal is marad fészkelni (pl. széncinege) akkor nem fog messzebb keresni, hanem a jó idő beálltával hamar megkezdi odúnkban a fészeképítést. :) A madárodúkról bővebben itt olvashattok.
Novemberben tisztítható még a fecskepelenka. Ha nem tudod mi is az, itt megnézheted. Könnyen elkészíthető házilag, de ha nem vagy nagy barkács, meg is rendelheted az előbbi linknél.
Hát ennyi lenne a novemberi lista. Jövő hónapban jelentkezem a következő résszel, és hozok pár képet saját etetőkről, és itatókról mutatóba nektek.
Köszönöm a figyelmet, Szép Napot az Olvasónak! ^^