Szénarács, kerítésdrótból


Sziasztok!
Felmerült a kérdés hogy miből csináljunk szénarácsot, pláne hogy a kecskék előszeretettel ugrálnak bele a szénába, majd mikor tele pisilték/kakilták, eszük ágában sincs megenni... Ráadásul ha túl széles a rács, egyszerre túl sokat húznak ki a szénából, leejtik a földre, rátaposnak, újabb pisi-kaki, és az eredmény ugyan az... Pazarolnak na :D Aztán jött az ötlet:

A tanyasi ember sokszor abból dolgozik, amit a tanyán talál. Mi is így voltunk a szénaráccsal.
Egy régi kerítésdrót darabból csináltuk, amit amúgy a földből rángattam ki, pár akáchajtás közül. Ha elég szemfüles az ember, sok kincset találhat, amit az előző tulaj ottfelejtett, vagy épp nem volt kedve dolgozni vele... No de kanyarodjunk vissza a szénarácshoz. :)
Készítés közben nem csináltam képeket, de bízom benn hogy így is érthető lesz.

Adott volt egy darab drótháló, amit először is el kellett igazítani mivel használt volt, és néhol össze volt gubancolódva. Természetesen ha valaki új drótot használ, ilyen gondja nem lesz. 
Mi egy kb 2,5m-es darabot használtunk, egy 150cm magas kerítésdrótból. Ezt le lett terítve a földre úgy, hogy a 150 centis fele volt a falnál, amire fel lett rakva. Ezt a részét kb 80 cm magasságban rögzítettük (kecskére terveztük). Ezt "u" szöggel vagy visszahajlítva bevert szöggel lehet szerintem a legegyszerűbben rögzíteni, feltéve, hogy fából van az ól. Egyéb esetben tipli a falba+csavar+alátét teljesen tökéletes a célnak. :) Ezen a képen talán látszik a felfüggesztés:
Ami a képen szintén látszik részben az az, hogy a drót másik végében, van függőlegesen egy rúd. Ez két dologra jó. Az egyik, hogy középen sem rogy meg a drót amikor tele van. A másik, hogy könnyebb "kinyitni/becsukni" a szénarácsot töltéskor.
Tehát benne van egy rúd, és ez lett a szénarács teteje. Lett két felfüggesztés a megfelelő magasságban, és erre lehet felakasztani a rúdnál fogva a drótot.
A megfelelő magasság pedig az, ha a felakasztott állapotában, a rács alja lelóg olyan fél méternyit az alsó függesztéstől számítva, és így egy zsákot/zsebet képez. Ebbe rakjuk majd bele a szénát. Ahhoz hogy tökéletes legyen a zseb (és a kecskék ne tudjanak bele mászni a szénába) két oldalt a drótot össze kellett rögzíteni. (én csak simán egymásba hajlítottam a drótvégeket)
Itt látszik a "zsebecske":
Ezen a képen jobban látszik, mert van benne széna:
 
Nos tehát ezzel kész is vagyunk, és nincs más dolgunk, mint leemelni a rudat

Bele tenni a zsebbe a szénát (ebbe a kivitelbe egy kis kockabála bele fér, de akár simán tele is villázhatjuk) 
Kicsit beleigazgatni, eltávolítani az esetleges bálamadzagot, és visszaemelni a helyére a drótot, a rúdnál fogva.

Aztán már jöhet is az éhes csipet-csapat lakmározni. :)

Ha kérdésed van, esetleg valamit nem értesz, írd meg bátran a jobb oldalon lévő oszlop alján található "Kérdésed, vagy javaslatod van? Írd meg nekem! :)" résznél, vagy a Facebook-os oldalon. A blogon lévő hozzászólásokról sajnos valamiért nem kapok értesítést, pedig be van állítva, így félő nem veszem észre ha ott ír valaki. :(


Köszönöm a figyelmet, Szép Napot az Olvasónak! ^^