Hogyan kezdjünk neki?

Ha megvan a tanya, akkor kezdődik csak a neheze. De hogy is kezdjünk neki?
Az első lépés amit szerintem meg kell tegyünk (és már félig-meddig meg is tettük ha az előző tanácsaimat követtük), hogy elgondolkozunk rajta hogy mit is szeretnénk pontosan csinálni az első években a tanyán? Milyen állatokat szeretnénk tartani, és milyen növényeket szeretnénk ültetni/vetni (de főleg az évelő növényekre gondolok amiknek állandó helye lesz).
Ha ezzel megvagyunk (akár le is írhatjuk egy füzetbe amit később is elő vehetünk más dolgok miatt is), akkor jön a második nagy feladatunk; Fel kell mérjük a tanya adottságait. Milyen épületek, milyen növények találhatók rajta? Mekkora, hogyan helyezkedik el a nap járásához viszonyítva stb. Ha ezzel is megvagyunk akkor a két listát vessük össze. Meg kell tervezzük hogy mi hol lesz, melyik épület mire alkalmas, mit kell építeni, mit kell felújítani, hol lesz a gyümölcsös, a kert... Ha mindent jól átgondoltunk akkor javaslom csináljunk egy térkép vázlatot a tanyánkról, és egy másikat a tervezett kinézetéről. Persze szerintem biztosan fog ez még változni, mert sok mindenre csak később jön rá az ember. Viszont kell hogy legyen egy kiindulópont, és könnyebb lesz elindulni ha már látjuk a célt. :)
Ahhoz hogy minél pontosabb képet kapjunk, persze utána kell nézzünk dolgoknak. A tervezett növények/állatok igényeinek. Szakirodalomból, és mások tapasztalataiból meríthetünk. Az interneten kívül én ajánlom a KHO könyveket. Nem mai darabok, de szerintem nagyon hasznosak.
Ha már mindent tudunk amire a kezdéshez szükségünk van, akkor elkezdhetünk utána nézni hogy mit honnan tudunk beszerezni, és mennyiért. Onnantól csak rajtunk múlik hogy milyen sorrendben haladunk.
Szép Napot  Kedves Olvasónak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése