Hogyan válasszunk tanyát?

Most megpróbálom össze szedni, hogy miken kell elgondolkodni annak, aki tanyát szeretne vásárolni;
1. Ha van gyermekünk, érdemes megtudni mekkora távolságra van az óvoda/iskola, és el kell gondolkodni rajta, hogyan fognak az intézménybe eljutni. Sok tanya valóban az világvége hangulatot keltheti, mert még a busz sem jár, homok/földút van csak, közvilágítás sincs stb. Mindenkinek magának kell eldönteni hogy neki ezek problémát jelentenek-e vagy sem. Pl ha van autó, valószínűleg nem, bár anélkül is lehet csinálni, de a legtöbben nem bírják, és elvéreznek az örökös cipekedésben, sétában, homokon biciklizésben (vagy a bicikli tolásában mert lehetetlen biciklizni a nyári porhomokon...)
2. Folytatva a gondolatmenetet; Hol van a bolt, és milyen drága, milyen kínálattal stb. Nyilván egyből nem fogunk mindent magunknak megtermelni, sőt. Fontos hogy tisztába legyünk vele, mekkora távolságból kell majd hazahordjuk a háztartásban szükséges dolgokat a boltból, itt sem mindegy hogy gyalog, biciklivel, vagy autóval, és azt is át kell gondoljuk hogy mindezt a gyerekek társaságában, vagy amíg ők oviba/suliba vannak hogy ne kelljen még őket is cipelni, és hogy mindezt megjárjuk-e időben meg bírjuk-e a távolságot. (Ha nem vagyunk magunkkal tisztában, próbáljuk ki magunkat pár hosszú sétában, vagy biciklitúrában, és számoljunk rá hogyha ezt napi szinten kell bírnunk, az sokkal kimerítőbb, bár bele lehet edződni) Főleg ha egyedül vagyunk, és nincs aki segítsen, akivel megoszthatnánk a feladatokat.
Ha már megvan a környék, akkor jöhet maga a tanya kiválasztása;
3. Mekkora terület legyen? Na ez elég nehéz kérdés, főleg annak aki tapasztalatlan tanyasi életben. Elég nagynak kell lennie, de nem túl nagynak. Akkorának kell lennie, hogy pár éven belül szépen fejlődve se nőjük ki, de figyelnünk kell arra is, hogy csak akkora legyen a terület, amit rendben tudunk tartani. Főleg a földtörvény miatt, mert ha a területen meg van jelölve termelési ág, akkor büntetnek ha nincs művelve a terület. (Legalábbis idén ingyenes az átminősítés hogy kiessen a terület a törvény alól, de jövő évtől ellenőriznek, és büntetnek. Ha érdekelnek a részletek, szívesen adok erről felvilágosítást, de most nem térek ki rá).
Tehát ki kell találjuk úgy nagy vonalakban, hogy mikkel szeretnénk foglalkozni az első években, és ahhoz mekkora terület kell. (kert, állatok stb.) Nem hátrány viszont, ha van mellette terület amit később még lehetőségünk lesz megvenni.
4. Meg kell nézzük azt is hogy milyen melléképületek, ólak vannak a területen, csak hogy tervezni tudjunk, vagy hogy lássuk mi az amivel neki tudunk kezdeni a dolognak majd. Pl. ha van egy olyan ól amiben 10-20 tyúk elfér, tudhatjuk hogy ezzel el tudunk indulni majd.
5. És végül; A ház állapota! Na erre nem térek ki mert bevallom, annyira nem értek hozzá. Érdemes szakember véleményét kikérni, (na persze ha már minden stimmelne, és csak ez az egy kérdés maradt nyitva) és ha van ismerős aki valamit konyít a dologhoz, jöjjön velünk mikor megnézzük majd a kiszemelt házat. Nem az a kérdés hogy kell-e majd rajta csinálni valamit (tuti) hanem hogy mit és mennyit, mert ha olyan a ház hogy dózerold le és építs újat az nyilván nagy költség. Persze ha pár százezerért vágják hozzánk a tanyát, és nem jelent gondot egy építkezés, akkor semmi gond, de ezeket is magunknak kell eldönteni, és érdemes utánanézni hogy pl adnak-e építési engedélyt az adott környéken, mert előfordul hogy évek óta nem adnak már.
Remélem tudtam segíteni, ha kérdés van szívesen válaszolok.
Szép Napot a Kedves Olvasónak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése